torsdag 16 september 2010

Det ena ger det andra...

Förra helgen blev det fokus på doftjersminen igen. Den nerklippta, tuktade jersminen som har svarat jättefint på ingreppet. Oj vad det kommer mycket nytt.Men eftersom det tagit en stund sedan marken blottades och det nu har blivit fokus på att göra något av jorden så hade det hunnit växa en hel del ovälkommet också - som nässlor och annat otyg. Nu har jag grävt om det mesta och även gett mig på grästuvorna på sidan om. Oj vilken stor rabatt det blev egentligen med nya möjligheter. Det ena ger det andra - men jag måste nog köra marktäckning och lite mer jord för att inte få FÖR mycket jobb senare. Och vad ska jag ha där...?

Salladen har vuxit ifrån sig själv nu men den får stå bara för att den är ganska fin så där också. Får rensa lite kring purjon bara så att den kan växa på sig lite till. Den är klen men den är finare än tidigare år :)

Äpplena på 'Fredriksdal' har släppt sitt grepp och nu är det 'vad-det-nu-var-för-god-sort's tur. Men det är inge' roligt med dem heller i år - inte ett äpple som inte är angripet av rönnbärsmalen. Nästa år får vi försöka spruta ner malen enligt ett tips - men orkar man spruta varje kväll i två veckor? Det ska löna sig så...
Nästa träd att mogna torde vara James Grieve men det ser väldigt konstigt ut i år, väldigt små. Kanske lite för mycket frukt för det ansade trädet - även de frukterna är dessutom angripna av malen.
Men de är goda att göra juice/must av så det får väl bli mycket av det. Tyvärr har förståss rådjuren hittat fallfrukten också förståss så de rensar ganska bra varje natt - jag hinner inte bära bort frukten helt enkelt. Om man bara hade ett staket...

I växthuset mognar äntligen gurkorna och vi kommer att få två meloner :) . De är knytnävsstora nu och ser jättefina ut. Får väl hänga upp en fångstmatta så att de inte dråsar i backen då de är klara.
Och orkidéerna som jag plockade ner från träden kom inte längre än till korgen på bordet. Måste ju plantera om dem också nån gång men då tog "jorden" slut. Visst - inköpt - men på den vägen är det.Och på verandan blommar det för fullt i krukorna. Här är en av svärföräldrarnas favorit som de överlämnade vid sin flytt för bästa omvårdnad. Än så länge ser det bra ut - må den överleva vintern också lika fint som de brukar klara av. Vi är snart där...

I dammen frodas den där gröna flytväxten som vi rensar bort hälften av varje vecka och som Trixi tror att man kan gå på - och har testat utan populärt resultat ;) . Även fiskarna ser ut att må bra men vi har inte sett några yngel än trots förhoppningar. I helgen blir det mer yngelspan för de måste vi nog ta in när det blir lite kallare om de ska överleva.
Nu väntar en ny helg och lite plantering av de nyinköpta lökarna. 'Växt och Trädgårdsbutiken' i Nyköping hade lök-kväll igår med bra rabatter så lite frossa blev det. Vi får väl se resultatet imorgon... och i vår om det vill sig.Som sagt - det ena ger alltid det andra. Jobb tar det aldrig slut med när man är med trädgård :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar