söndag 28 augusti 2011

En hyrd minigrävare...

... gör att det måste hända mycket på en gång. Äntligen skulle man kunna säga. Vi har haft en jobbig sommar och skjutit mycket framför oss. Nu hämtar vi oss och tar nya tag. Ordentligt! I helgen har vi hyrt en minigrävare och gett oss på massor av kommande och väntande projekt.
Först justerar grävmaskinisterna in sig och sen...
... skrapas hela gången ner till vägen. På höger sida planeras för en låg mur som ska hålla det nya gruset på plats och även få bort den jobbiga slänten upp mot gräsplan. Tänk er en plantering hela vägen upp med rosor och lavendel... mmmmm ...
Vi avslutade med att göra grunden för en parkering så att bilarna slipper stå och skymma den fina gaveln på verkstan där klängrosen ska få spelrum igen.
Sen in bakom verkstan för att dränera mot väggen. Nu ska det väl ändå inte kunna läcka in och förstöra det vi har därinne?
Avslutningen på den grävningen blev en grop... att lägga hönsdynga i :) Jag klarar helt enkelt inte att ta hand om all dynga från hönsen i trädgården - det blir för starkt - så nu har vi fixat en plats där det ska kunna multna undan istället. Får se hur lång tid det tar innan den är full bara :/
Nästa projekt... eller kanske något senare... är att bygga ett garage till kärran. Platsen är nu förberedd så nu ska jag kunna sätta dit brädorna för staketet också (suck - snart vinter igen...)
Vi måste få till en redskapsbod också - till mina trädgårdsverktyg, gräsklipparen och kanske mina biprylar. På platsen vi bestämt oss för står det en stor stubbe som vi frilade med maskinen.
Ramen visar att det måste grävas mer för att plana ut men det får också bli för hand.... senare...
Sen var det bara smågrävningar kvar - för att kunna öppna traktorgaraget, kunna runda Lillstugan, kunna öppna dörren till garaget på vintern mm. Nu är allt gjort :) Nästa steg är att beställa hem singel, grus, cement, "kattskallar", markduk, matjord - och en massa armstyrka och tålamod.

Hönsen har ständigt varit med i våra grävningar. Oj, vad mask de har hittat. Och myror. Här har 'tonåringarna' samlats. Jag tror att vi har tur denna gång - detta är tre hönor.
Och jag tror även att den vita ullisen är en höna. Och 'Sara's lilla övergivna visar inga tupp-tecken ännu heller. Kan det vara full pott?!
Vad dessa 5 små juveler är får tiden utvisa. Men det går fort - de är redan uppe med mamma 'på pinn' :)
Och 'Pärla' har fortfarande inte gett upp ruvlusten. Platt som en pannkaka går det att kasta ut henne var som helst på golvet och hon ligger kvar. Men mer kycklingar i år blir det inte. Snart kommer kylan.
Och då börjar det bli höstfint i rabatterna. Lite klent är det nog vid entrén men här är det nygjort igen. Missen med tulpanerna i våras har resulterat i en ny rabatt som i dagsläget egentligen bara innehåller höstblommande planteringar. Hmmm, knepigt det där med att gå i plantskolorna bara en viss tid på säsongen. Men lite vårlökar i mer passande höjd ska jag väl kunna hitta också.
I växthuset växer Rasmus kneckpaprika så det knakar. Och gurkor och vindruvor skördar vi glatt. Tomaterna har fortfarande inte mognat - det är något magiskt med det där :(
Och se vad vi har haft som besökare! Tänk om den kunde stanna - det vore trevligt. Den vi såg senast - för 10 år sen - skrämdes bort av katterna. Kanske blir det lika nu för de var vääääldigt nyfikna.

I odlingslådorna har det ju blivit lite resultat också. Alldeles fullt av blad från jättepumpan men bara minifrukter. Men denna är inte mini! Stolt odlare visar upp! :)
Sparrisen spirar frodigt och verkar trivas. Ingen skörd i år eftersom den nyplanterades i våras. Inte heller nästa år ska man skörda något - kommer bli svårt att motstå. Men om den övervintrar så tror jag det blir ytterligare några plantor i lådan.
Och så den stora blomman för säsongen. Dalian! Över alla andra svävar dessa skönheter. Det kommer att bli stora buketter närmaste tiden och vaktande mot kommande frostnätter. Hua - snart där...

 ... men än är det mycket skoj att göra och njuta av i trädgården.

                                           //  Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar