tisdag 6 juli 2010

Sommar! Orkideerna på grönbete

Det är sommar! Flera dagar med sol och över 25, nästan 30 grader varmt! Jag njuuuter! Men det kan också vara skönt med en mellandag som idag då - lite mulet, ganska varmt, några regnstänk.
Idag har orkidéerna fått flytta ut i äppelträden. De mår inte bra inne i värmen och de som har lite livskraft brukar bli jättefina av utevistelsen. Resten får stanna ute sen... i komposten... Och så här långt har vi kommit med dammen nu :) Visst är den fin!?! Jag är riktigt nöjd med fallet från övre dammen och även stenläggningen vid den stora, runda stenen. Än så länge är det inte planterat runt kanterna och mycket av dammduken ska fortfarande justeras och döljas men det är på gång! Våra stora guldfiskar stortrivs - de har fått sällskap av tolv små guldfiskar också - och näckrosen slår ut vilken dag som helst. Och en padda har flyttat in i dammen - det är ett gott tecken.

Och nu blommar även den ståtliga krolliljan. Den vid flaggstången är över 1,5 meter hög så den verkar stortrivas där i den torra jorden. Skogen av liljor under äppelträdet är mer normalhöga men även i år verkar de ha blivit fler så de trivs visst med :) Och borstnejlikan - den mörkröda - har tagit sig igen från förra året. Då var jag rädd att den skulle gå ur tiden men nu är det massor igen. Jag ska dela på den lite så att den kan etablera sig på lite fler platser - bra att inte "ha alla ägg i en korg".
Vid garageväggen har några vilda digitalis valt att rota sig också och där blev det ett spännande möte mellan den röda rosen och de rosa klockorna. Rosen har inte riktigt repat sig efter totalkollapsen för två år sedan men den är på framsteg. Hoppas digitalisen stannar kvar den med så man får se den riktiga kombinationen med mycket rosor, blad och klockor.
Bakom huset växer det lite som det vill, men vad vackert även det är! Det ska bli spännande att ta tag i den delen av tomten nån gång med men nu är det alldeles för mycket på gång på annat håll så här blir det bara att titta och njuta av det som går.
Inget skrivet eller visat av hönsen denna gång men vi går just nu i väntans tider. Imorgon bör det pipa igen i hönshuset. Mer rapport om det nästa gång - håll en tumme att det blir många!
Till sist; blåbär och smultron med mjölk - det kan inte bli mer sommar.
Och så årets första gula kantareller - den mackan var mumma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar