lördag 19 november 2011

Tiden räcker....

... inte till! Där står det på bordet på verandan och väntar på att bli en vacker dörrkrans.
Idag hade det varit kanonskönt att sitta och fnula med det - 12 grader på verandan och soool! - men det fanns som sagt annat på listan - som barnkalas :)
Men det är ganska vackert där det står och väntar också.
Och hjärtan på tråd klarar lite frostgrader också som det verkar. Några nätter har det nog frostat lite på verandan också men de här är ju fortfarande ganska fina.

För övrigt har vi haft en riktig solskenshistoria denna vecka - i hönshuset. I söndags stängde Tony för hönsen och tyckte kanske det var lite underligt att de fortfarande var ute i gården fast det började skymma men tänkte inte mer på det. På måndag kväll efter jobbet gick jag ner för att titta till allihop och då hoppade det en KATT (inte vår) ut ur ett av redena! Ett dygn i hönshuset - ... 23, 24, 25 - jo en liten höna saknades :(
På tisdagen ringde grannen och meddelade att det gick en liten höna utanför gården som hon inte lyckades fånga in. Kors - två nätter ute hade hon alltså överlevt! Jakten på kvällen gav dock inget positivt resultat. Jag gav upp. På fredagen var sedan Tony hemma och kunde öppna till de andra hönsen och - hör och häpna - det rasslade till i granen bakom husvagnen vid hönshuset och där kom det en liten ensam och nu, får jag förmoda, lycklig liten höna. Fem dygn i frihet och ensamhet. Rävarna är inte alltför hungriga eller nära just nu :)

Imorgon är en ny dag - hoppas på sol och en chans till liiite pyssel mellan släktbesöken :)

             //  Sussie

lördag 5 november 2011

Nu börjar våren...

... med lite bisysslor :)
Gråa höstdagar och -kvällar är perfekta för att förbereda min nya hobby till våren - bin. Ikväll har jag spikat ihop 20 av hundra ramar till kommande bin. Här kommer en liten lektion :)

Delarna till ramarna har jag köpt färdigkapade och förberedda med hål för trådarna. Jag har även köpt en mall för att göra ramarna i - det är jag glad för.
Bara att sätta i två sidobitar, en botten och en lite längre toppbit i mallen och sedan spika ihop. Produktionsteknikern i mig valde att göra klart 10 ramar - en låda - innan nästa moment påbörjades.
Då var det dags för två distansnitar i varje sida för att ge bina ett lagom mellanrum mellan vägg och ram.
Och sedan två plastdistanser på varje frontsida - en uppe och en nere på vänstersidan. Viktigt är att välja rätt sida så att de inte sitter ivägen då man ska skrapa bort locken på cellerna innan slungningen. Jag är högerhänt så därför sitter de till vänster.
De färdiga ramarna lade jag tillbaka i lådan efter delmomenten så det blev ordning och reda :)
Två lådor är färdigspikade - sex återstår... att spika ihop. Sen kvarstår att dra trådar och få på vaxet. Fortsättning följer på lektionen :)

Fortfarande står kuporna omålade i verkstan men de börjar ändå fyllas nu.
Och jag har även - troligen - säkrat två avläggare som jag ska hämta så tidigt som möjligt i vår. Sen blir det egen honung :)

Vår- och sommardrömmar                         //  Sussie