lördag 5 november 2011

Nu börjar våren...

... med lite bisysslor :)
Gråa höstdagar och -kvällar är perfekta för att förbereda min nya hobby till våren - bin. Ikväll har jag spikat ihop 20 av hundra ramar till kommande bin. Här kommer en liten lektion :)

Delarna till ramarna har jag köpt färdigkapade och förberedda med hål för trådarna. Jag har även köpt en mall för att göra ramarna i - det är jag glad för.
Bara att sätta i två sidobitar, en botten och en lite längre toppbit i mallen och sedan spika ihop. Produktionsteknikern i mig valde att göra klart 10 ramar - en låda - innan nästa moment påbörjades.
Då var det dags för två distansnitar i varje sida för att ge bina ett lagom mellanrum mellan vägg och ram.
Och sedan två plastdistanser på varje frontsida - en uppe och en nere på vänstersidan. Viktigt är att välja rätt sida så att de inte sitter ivägen då man ska skrapa bort locken på cellerna innan slungningen. Jag är högerhänt så därför sitter de till vänster.
De färdiga ramarna lade jag tillbaka i lådan efter delmomenten så det blev ordning och reda :)
Två lådor är färdigspikade - sex återstår... att spika ihop. Sen kvarstår att dra trådar och få på vaxet. Fortsättning följer på lektionen :)

Fortfarande står kuporna omålade i verkstan men de börjar ändå fyllas nu.
Och jag har även - troligen - säkrat två avläggare som jag ska hämta så tidigt som möjligt i vår. Sen blir det egen honung :)

Vår- och sommardrömmar                         //  Sussie

1 kommentar:

  1. Hej Sussie!

    Jag såg dig i Zonlistan:-) Det är så kul med alla de nya bloggar man hittar där, som annars kanske skulle gått en förbi.
    Roligt att du odlar egen honung, något jag inte gjort hittills, men kanske borde börja med eftersom jag är "honungoman". Jag har alltid minst fem-sex burkar på gång från olika närproducenter. ÄÄÄLSkar honung och dess olika smaknyanser beroende på vad bina har tillgång till. Härligt!

    Ha en fin söndag, kram H.
    PS Tack för den finfina länkningen!

    SvaraRadera