tisdag 11 september 2012

Passerad sommar...

... och den innehöll mycket som gav lite tid och ork för bloggen. En liten sammanfattning och status just nu och jag kanske kommer igång med de SMÅ uppdateringarna igen istället?!
 
Det har blivit mycket bin, bisysslor... och honung!
Även Tony tyckte det var så intressant så nu är vi två biodlare i familjen :)
Här håller vi på med första skattningen - dags att ta?
Avtäcka...
 
...slunga och sedan sila.

Sen var det dags för ympning för att få till kristalliseringen - vackert :) ...
... för att avslutas med tappning - först i finburken :)
Första skattningen gav 53 kilo honung!
Andra skattningen gav 21, tredje gav 16.
Och här är det sista skattningen som hämtas - det var i fredags. Vi tror att det är ca 28 kg.
Det ger 118 kg!! Jisses vad gott och mycket :)
 
Annars har det varit mycket kycklingar i sommar också - det här är sista kullen som föddes den 25 juli :)

Men just nu samlar vi ihop det sista av årets värme och njuter av de sista fina blommorna i trädgården. Sensommaren bjuder faktiskt på mycket färg och doft.

Syrenbudlejan tog sig till slut och blommar försiktigt till humlors och fjärilars stora förtjusning. Ny plats nästa år utlovas.
Och dalior kan man inte få för mycket av så här på slutet av säsongen. Gäller att passa köldnätterna bara. Än är de vackra :) . Bengts dalia först...
 ... och sedan denna konstboll...
 ... fast kombinationerna blir inte alltid så bra då man inte märkt knölarna tillräckligt noga vid invintringen året innan...
Druvor i växthuset - lite klena klasar men goda. Rasmus har snart tagit med alla till skolans fruktstund - gäller att hänga med...
... för att inte tala om gurkorna. Den här "taggiga" får jag nog behålla men slanggurkorna har han nog skördat varenda en...
Den här härdiga fuschian hade jag glömt att jag hade i min övervintringslåda. Den gjorde sig ordentligt påminnd då den började blomma.
 Fin tillsammans med den här vita spiran också som jag har glömt namnet på.
  Klematisen håller ut ett tag till med många stora och fina blommor. Allt har inte sniglarna tagit!
Rosen 'Fairytale' är söt - och den blommar mycket och länge. Undrar om den ändå inte passar bra ihop med lavendeln?
Eller ska det vara en engelsk, gammeldags, ståtlig ändå? Lavendeln är fantastiskt fin och som den doftar sen. Jag brukar gå väääldigt nära - kanske ska börja med svepande kjolar för att förstärka än mer :)

En ny vy har jag fått av trädgården i år också. En 'liten' trädgårdsbod nedanför växthuset gav utsikten då taket skulle på. Blir bra för alla verktyg och stora krukor i vinter.
Och nu väntar vi in äppelskörden. Bina har varit flitiga - det är mycket frukt på träden. Hade även värmen kommit någon gång så hade de kanske varit större också.
Men man kan inte få allt :)
 
Men ikväll har vi fått 16 grader ute klockan 22.10. Det är inte fy skam det heller så här i september. Det tar jag vara på och stoppar i minnet inför kalla vinterkvällar.
 
Ha' de' //  Sussie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar