söndag 22 januari 2012

Nu känner man...

... igen sig igen - vitt! Snön har äntligen kommit och i en sån där precis lagom mängd. Ingen skottning (än) men ljust och härligt ute :)
Fast visst längtar man till våren ändå. Speciellt när frökatalogerna dimper ner börjar tankarna fara.
Hmmm, lite vårpyssel. Spanar in äppelträden... dags att börja nafsa... eller rensa(!) bland fjolårsskotten. Vårkänning!
Men jag vet inte hur jag ska göra med päronträdet. Klippa? Inte klippa? Det är sju år gammalt nu och har fortfarande inte gett en enda blomma. Måste nog klippa! Eller...? Kan fundera ett tag till. Vårlängtan...
Och småholkarna under Lillstugans takfot - ska man ta och rensa dem ännu eller är det lite för tidigt? Småpippisarna behöver kanske skyddet ett tag till... det är ju inte vår än... fast fåglarna BÖRJAR vårkvittra lite... längtansfullt!
Nej, än är det lite för kallt att slå sig ner för att gassa lite i solen... fast det gröna gräset är inte långt borta. Snart så.... mmmm....
Även hönsen längtar. De blir riktigt glada då de får ny halm under utetaket så att de kan njuta i solen då den dyker upp. Att stå med fötterna i snön är ingen favoritsysselsättning. Fast även de visar tecken på att det vänt mot vår - 3 till 6 ägg om dan talar sitt tydliga språk. Vi går mot ljusare tider!
Och Trixie sitter nog helst en bit ovanför det vita även om det är på en kall sten. Snö!? Njae, "så där" gosigt att kråma sig i tycker hon.
Under isen i dammen står fiskarna och bara väntar på islossning och minst 6 grader i vattnet. Nu har de det förhoppningsvis bra sedan vi fick till den nya lådan så att pump, värmekabel och frigolithatt håller isen lite öppen för sumpgaserna.
Har funkat skapligt även tidigare år men nu är lådan/pumpen TYST också vilket gör att även vi kan njuta. Det är till och med så att 'Rock' vågade sig fram förra helgen för att dricka lite intill - efter en lite halkig tur dit. Tupp på hal is är också roligt att se :)
Stackars 'Rock' - han har för övrigt blivit degraderad av 'Kungen' nu och vågade sig först inte tillbaka till hönshuset - jag fick faktiskt till och med BÄRA in honom och sätta honom i säkerhet långt inne på pinn. Nu har han visst funnit sig i sin nya rangordning och därmed är det mycket lugnare i hönsgården igen. Och glad är jag för det för då kan han få leva ett tag till. Minst till våren...!

Och med tanke på att det är väldigt få av dessa märken i snön i år så tror jag faktiskt att mycket kommer få leva till våren i år.
Nästan inga hjortar och rådjur i år - staketet har nog hjälpt en hel del... eller om det är den milda vintern... eller de instängda fågelborden... eller bara att de står och lurar på ett bra tillfälle att ta sig in å rensa... då våren kommer!

I verksta'n är det andra vårförberedelser. Har nu förtingat två bisamhällen och just nu färdigställs bikuporna. Här är ramarna nu även trådade efter att vi spikat ihop och stiftat allihopa. Nu ska vaxet i ramarna och sen ska bara kuporna målas. Sen kan vååååren komma!

Under tiden, medans jag väntar på våren, fortsätter vi att mata fåglarna vackert och njuter av de soliga - och snöiga - dagarna. För visst - det är härligt med en liten paus för eftertanke och vila också. Det kan få göra att våren kan få vänta....lite!  :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar