lördag 25 februari 2012

Hönsfokus...

... har det varit ett tag. Årsrapportdags - i sista minuten som vanligt men det har varit för kallt och för sent att pyssla där nere i hönshuset helt enkelt. Men nu har jag klappat alla tuppot och hönor vare sig de ville eller inte :)
Som ägare till en registrerad lantrasflock har jag ju på mig att räkna, väga och rapportera varje år. I år hade jag 25 djur som åkte ner i kassen en efter en. Gungar man på dem lite så lugnar de ner sig. Och så kolla vikten.
I år var första gången jag vägde digitalt - tidigare har jag använt mig av ett besman men det här var klart mycket enklare :)
Årskycklingarna vägde jag också av bara farten - deras vikt rapporteras inte. Efter vägningen är de dock mycket lugnare så då kan man märka dem uten problem. Röd ring på vänster ben blev det i år.
Men stackars 'Rock' blev utan kassen i år. Han höll på att ge upp och hade krypit ner under spillbordet. Honom fick vi hjälpa bort med yxan istället :(

Och idag - vilken lycka! Snön försvunnen och - helgen efter alla strapatser i påsen - var det barmark och chans att komma ut igen. Fågelbordet nästa - alltid något spill utanför nätet.
Övrigt som rapporterats in är att jag i år har fått 1093 ägg på i snitt 47,1 gram. Jag la 4 hönor att ruva 37 ägg varav 21 kycklingar kläcktes fram. Övriga 4 ruvvilliga hönor fick ingen chans att ruva i år. I snitt vägde tupparna 2,3 kg (tyngst=2,6 kg) och hönorna i snitt 1,8 kg.

Idag har det varit lite bipyssel också. Äntligen är målandet av kuporna igång - imorgon blir det den andra och kanske ett andra varv också. Undrar jag om jag ska måla på vita knutar också?!


Men blir det så här fint väder som det var förra helgen... eller var det helgen innan (?)... så blir det nog lite utepyssel och trädklippning istället. Kuporna kan dröja lite till.

 Snart så - snart är det vår!
/ Sussie :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar