lördag 21 april 2012

Nu är det...

... energi igen! Det händer ju saker i trädgården och det är skönt att vara ute en stund på även på kvällen - vardag som helg... Och se vad mycket som har hänt - kejsarkronan har exploderat och... 

... står i knopp :) Det kommer att bli mycket blommor i rabatten i år.
Rabatten som alldeles snart ska få bli en fjärilsrabatt. Första växterna köpte jag på rean redan i höstas. Hmmm... undrar vart jag satte ner dem över vintern?! Får leta imorgon visst...

Bäcken rensade vi förra helgen och nu porlar det som aldrig förr. Lite kalt ännu men det dröjer inte länge tills allt som inte ska synas - typ gummimattan - inte syns längre.
Medhjälpare till porlet i bäcken från i år är denna lilla krabat - visst är han söt? :)
Och här är en annan raket i knoppar - kastanjen. Det knakar i den nu - saknas bara lite värme nu så har vi snart en sprängs knopp och ett träd täckt av jätteblad och blommor. Längtar!
Igår gjorde jag en tur till Plantagen och fyndade lavendel.  Det var den som blev vår bröllopspresent från jobbarkompisarna - må den trivas hos oss :) . Nu ska en av förra årets uppkomna planer sättas i verket - en lavendel- och rosengång vid stenmuren upp till huset. Och det räcker nog till lite andra lavendelöar också. Lavendula angustifolia 'Grosso' - hoppas att den blir så där överflödig.
Och har ni sett vad rabarbern kommer! Snart - nåja - dags för rabarberpaj - mmmmm.
Och i växthuset knoppas vinet - jodå, det är våååår.
I hönshuset är det dags att ta fram lite kycklingar igen. Jag har fått beställning på hönor så nu är det bara att sätta igång. Det borde inte vara några problem då jag hade hela sex hönor som ville ruva då det var dags. Men se, då det blev allvar var det två som hoppade av - eller rättare sagt aldrig hoppade på högen av ägg. Tredje gången gillt och så här platt har jag nog aldrig sett en höna ligga! Hoppas att hon blir en bra mamma.
Den andra var mer bestämd och lade sig direkt. Båda la jag på nio ägg men kolla utanför denna - ett trasigt ägg! Och ett till låg utanför vid sidan om redet.
Troligen har det kladdat fast i hönan och hängt med ut då hon skulle äta. Jag kollade om det var något i och vid kläckning kan man se ett litet, litet embrio. En förlorad liten kyckling :(
Övriga ruvhönor fortsätter att trängas i de öppna redena. I den här lilla "lådan" ligger faktiskt tre hönor och trängs. Det är tre för mycket! De får inte ruva nu så jag snor alla ägg.
Ja, och så är det igång med förberedelserna för Fredriksdals nya hyresgäster också - bina! Ska de stå där eller där? Vill de flyga hit eler dit? Vi testar här...



Ja, och där uppe står så ställningen till kuporna. Bina hoppas jag att få hem i mitten av maj :). Och det är så himla roligt att vi är fler i familjen som är intresserade.

Det blir - som vanligt - en spännande vår att se fram emot :)  //  Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar